Näe ja koe! Ilmaisia seikkailuja koko perheelle! | Särkisalon saaret, Ulkoluoto, Niksaari
Näe ja koe.fi - Salolainen seikkailusivusto, näe ja koe ilmaista jännää Salon alueella ja lähimailla
Salo, Turku, Lieto, Kaarina, matkailu, retkeily, vapaa-aika, harrastukset, ulkoilu, matkailusivusto, retkeilusivusto, ulkoilusivusto, tekemistä, näe ja koe, näejakoe.fi, näejakoe, näe ja koe.fi, Salon luonto, Salon ulkoilu, Salon nähtävyydet, nähtävää Salossa, nähtävyydet, historiaa, muinaisjäännökset, linnanrauniot, uimapaikat, grillauspaikat, Varsinais-Suomi, Etelä-Suomi, Raasepori, Koski tl, Marttila, luolat, kalliot, joet, järvet, luontopolut, Lohja, kaivokset, kaivos, kiipeily, näköala,
17249
post-template-default,single,single-post,postid-17249,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode_grid_1200,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Särkisalon saaret, Ulkoluoto, Niksaari

Särkisalon saaret, Ulkoluoto, Niksaari

Ulkoluoto on Särkisalossa (Salo) Niksaaren ja Petun välissä sijaitseva 15,5 neliökilomertin kokoinen saari. Ulkoluodolla sijaitsee mm. Vårkasberget, korkea näköalakallio ja mahtava luolasto, Tessvärin ja Söderbyn kartanot sekä paljon uljasta luontoa.

Saaren Taika - Aidosti ekologista! Saaren Taikaa myyvät ihanat pienet liikkeet ja yrittäjät, joilta saat asiantuntemusta tuotteille sekä henkilökohtaista palvelua, löydät heidät tästä linkistä: www.saarentaika.com/jalleenmyyjat Verkkokaupat on merkattu sinisellä, voit ostaa koko Suomen alueelta!

Söderbyn kantatila. Päärakennus 1880-luvulta, 2-kerroksinen umpikuisti, jonka yläosassa ikkunarivistö. Pihapiirissä on runsaasti rakennuksia 1800-luvun jälkipuoliskolta ja 1900-luvun alkupuoliskolta.

Tessvärin rusthollin herraskartanomaiset rakennukset. Kookas empire-tyylinen 2- kerroksinen päärakennus 1850-luvulta.  Ratsutila. Tessvärin tilan vanha mansardikattoinen päärakennus 1700-1800-luvulta (ei löydy juuri nyt kuvia).

Ulkoluodontie 381 kohdilla on pikkuinen hiekkaranta joka näytti siltä, että siihen saisi pysähtyä pulahtamaan.

Ennen Petun lossia tien vasemmalla puolella on mukava kallioinen paikka jossa voi ihastella pimeään aikaan vaikka revontulia.

Vesi on täällä paljon kirkkaampaa kuin Salossa.

Kallioilla kasvaa hauskoja vaivaismäntyjä.

Ja merellä voi nähdä lentelemässä mm. merikotkan joka nykyään on täällä vakioasukki, kiitos paikallisille lintuaktiiveille jotka pelastivat lajin 🙂

Särkisalon saarilla on paljon söpöjä metsäkauriita.

Ulkoluodolle tehtiin silta vuonna 2007, sitä ennen sinne pääsi lossilla. Vakituisia asukkaita saarella on 44 ja mökkejä noin 100.

Ennen Ulkoluotoa olevan Niksaaren edustalla on bongattu mm. hylkeitä. Itse sain video hylkeestä, kun se uiskenteli Särkisalon toisen saaren, Isoluodon sillan kupeessa, harmi ettei juuri sillä kerralla ollut oikeaa kameraa matkassa ja nyt on tyytyminen vain kännykkätasoiseen videoon 🙁

Niksaaressa kannattaa pysähtyä matkalla Ulkoluotoon, rannat ja kalliot siellä ovat aivan ihanat! Niksaaressa sijaitsee myös Armonlaakson kalastajakylä, jonka vanhin rakennus oli muistaakseni 1700-luvulta 🙂 Saari on kooltaan 0.88 neliökilometriä ja sen korkein kohta nousee 45 metriä merenpinnan yläpuolelle.

Niksaaren kallioilta on nähtävissä ehkä koko Salon alueen kaunein auringonlasku 🙂

Joutsenet ja kurjet ovat Särkisalon kevään vakiolintuja eikä niiden ihastelemiseen kyllästy koskaan!

Myös muita lintuja kerääntyy tänne sankoin joukoin keväisin.

Särkisalon luonto tarjoaa paljon kaunista kuvattavaa ja ihasteltavaa.

 

Lue myös:

Pettu

Niksaaren vanha kalkkilouhos

Förbyn kaivos

Bastbölen Isomäen kallioilla

Särkisalon kirkko

Särkisalon silakkamarkkinat

 

 

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ulkoluoto

https://www.varsinais-suomi.fi/images/tiedostot/Maankaytto/2010/kaavoitus/Salo/02raksuoluettelo.pdf

https://sv.wikipedia.org/wiki/Niksor

1Comment