Näe ja koe! Ilmaisia seikkailuja koko perheelle! | Hanko, Tulliniemen luontopolku ja Palawan -hylky
Näe ja koe.fi - Salolainen seikkailusivusto, näe ja koe ilmaista jännää Salon alueella ja lähimailla
Salo, Turku, Lieto, Kaarina, matkailu, retkeily, vapaa-aika, harrastukset, ulkoilu, matkailusivusto, retkeilusivusto, ulkoilusivusto, tekemistä, näe ja koe, näejakoe.fi, näejakoe, näe ja koe.fi, Salon luonto, Salon ulkoilu, Salon nähtävyydet, nähtävää Salossa, nähtävyydet, historiaa, muinaisjäännökset, linnanrauniot, uimapaikat, grillauspaikat, Varsinais-Suomi, Etelä-Suomi, Raasepori, Koski tl, Marttila, luolat, kalliot, joet, järvet, luontopolut, Lohja, kaivokset, kaivos, kiipeily, näköala,
17525
post-template-default,single,single-post,postid-17525,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode_grid_1200,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Hanko, Tulliniemen luontopolku ja Palawan -hylky

Hanko, Tulliniemen luontopolku ja Palawan -hylky

Hanko on Suomen eteläisin ja aurinkoisin kaupunki, joka sijaitsee Suomen eteläisimmässä mantereenosassa, Hankoniemen kärjessä. Hanko on kolmelta sivultaan meren ympäröimä ja merellisyys näkyykin vahvasti kaikessa Hankoon liittyvässä.

Hanko on mainittu ensikerran 1200-luvulla nimellä Hangethe ja niemenkärki onkin ollut jo aikojen alusta asti tärkeä pysähdyspaikka purjelaivoille, jotka odottelivat suotuisampia tuulia joskus viikkojakin.

Hangon ruotsinkieleinen nimistö on peräisin ruotsalaisten hämäläisiä vastaan tekemästä ristiretkestä 1200-luvulla, joka toi Uudenmaan kolonisaation ansiosta siirtolaisia myös Hankoon.

Tulliniemen kärjen edustalla sijaitsevan Hauensuolen kallioilla on nähtävillä jopa 1500-luvulta peräisin olevia sen aikaisia “graffiteja” eli kiveen hakattuja merimiesten ja aatelisten nimmareita, vaakunamerkkeja ynnä muita. Näitä nimmareita on kivissä jopa 650 ja nämäkin olisivat varmasti upea näky käydä joskus katsomassa.

Saaren Taika - Aidosti ekologista! Saaren Taikaa myyvät ihanat pienet liikkeet ja yrittäjät, joilta saat asiantuntemusta tuotteille sekä henkilökohtaista palvelua, löydät heidät tästä linkistä: www.saarentaika.com/jalleenmyyjat Verkkokaupat on merkattu sinisellä, voit ostaa koko Suomen alueelta!

Hankoniemen kivikkoinen ja karu ranta on osa ensimmäistä Salpausselkää ja jääkauden viipymisen Hangon alueella voi havaita myös hankolaisissa metsissä siellä täällä kököttävistä pyöreistä siirtolohkareista.

Lähellä Hangon Itäsatamaa löydät lyhyen luontopolun johtavan portaita pitkin Kuningattarenvuorelle (oletan nimen olevan tuo, mitään opasteitahan paikalle ei ollut 🙁 ), jossa pääset kiipeämään näkötorniin, josta näet Hangon sataman, meren ja pikku saaret joilla Hangon linnoitus aikoinaan seisoi.

Lähellä Hangon Vapaasatamaa löydät uimarannan missä surffarit temppuilevat aalloissa ja suuret laivat saapuvat Suomeen mm. autoja tuomaan 😀

Kalliot ovat veden ja kivien pyöreiksi hiomia:

Hankoniemen toisella laidalla pääset Suomen eteläisimmälle luontopolulle. Se sivuaa Hangon Vapaasatamaa, joka on perustettu vuonna 1919 Venäjän kauttakulkuliikennettä ilman tullikäsittelyä varten. Paikan nimi onkin Tulliniemi ja sen historia on aika vaikuttava!

Pyöreäkiviset rannat kertovat tarinaansa jääkauden viipymisestä alueella. Tulliniemellä on myös edelleen nähtävillä Krimin sodan (1853-56) aikainen englantilaisten metsän läpi raivaama Englannin linja, sekä puulastissa vuonna 1932 palamaan syttyneen ja lopulta myöhemmin ajomiinan halkaisema Palawan nimisen laivan hylky, joka on jätetty rannalle kulkijoiden ihasteltavaksi!

Luontopolulla voi tavata paitsi tutut merilinnut, myös harvinaisempia ja uhanalaisia kasveja. Tulliniemellä kasvaa mm. erittäin uhanalainen Laukkaneilikka ja karuissa kivkoissa hyvin pärjäävä, mutta silti harvinainen Merikaali. Siksi luontopolulla neuvotaankin kulkemaan vain merkittyä reittiä, jottei tulisi vahingossa talloneeksi näitä harvinaisia kasveja kulkiessaan 🙂

Reitin alussa kulkee pitkospuut, jotka myöhemmin vaihtuvat metsäpoluiksi ja osin hankalakulkuisiksi rantakivikoiksi.

Luontopolku on jotakin reilu 6 kilsaa pitkä ja aivan Hankoniemen kärkeen oli pääsy kielletty ja estetty sähköaidalla, myös maihinnousu sinne on kielletty ympäri vuoden.

Luontopolulla on useita penkkejä levähdystä tai maisemien katselemista varten ja noin kilsan päässä alkupisteeltä on myös Bajamaja-vessa.

Metsän siimeksessä, siinä jossa polku kääntyy Vapaasatamaan päin, on puiden suojissa vanha kasarmi, joka myöhemmin palveli sotavankien karanteenileirinä ja naisvankien työsiirtolana.

Alueella neuvotaan myös olemaan keräämättä marjoja ja sieniä, sillä toiminta alueella on saattanut saastuttaa pahasti maaperää..

Itse emme jatkaneet tästä enää eteenpäin Tulliniemen kärkeen asti, koska olimme tulleet Hankoon vain kaupunkia katselemaan ja satuimme luontopolulle vahingossa, emme siis olleet pukeutuneet patikointia varten ja jalat alkoivat maastoon sopimattomissa kengissä olla tässä kohtaa jo aika lopussa.

Luontopolun toisessa päässä olisi ollut nähtävillä myös suuri Hiidenkirnu, joka meiltä jäi myös tällä kertaa näkemättä 🙂 Siinäpä onkin pari hyvää syytä palata Hankoon joku kerta ja tutustua paremmin sen nähtävyyksiin, kuten käydä yleisölle avoinaisessa vesitornissa katsomassa kauas merelle.

Hangolla on mahtava historia ja paremmalla ajalla kannattaakin tutustua mm. Hangon maineikkaimman yrityksen Hangon Keksin historiaan, upeisiin villoihin joita aluperin asuttivat rikkaat venäläiset kesävieraat. Myös hangon sotamuseo kannattaa katsastaa matkalla Hankoon, sen lukuisat tykit ja juoksuhaudat ovat sotahistoriasta kiinnostuneiden mieleen, aivan varmasti!

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Hanko

 

No Comments