Näe ja koe! Ilmaisia seikkailuja koko perheelle! | Orijärven kuparikaivos
Näe ja koe.fi - Salolainen seikkailusivusto, näe ja koe ilmaista jännää Salon alueella ja lähimailla
Salo, Turku, Lieto, Kaarina, matkailu, retkeily, vapaa-aika, harrastukset, ulkoilu, matkailusivusto, retkeilusivusto, ulkoilusivusto, tekemistä, näe ja koe, näejakoe.fi, näejakoe, näe ja koe.fi, Salon luonto, Salon ulkoilu, Salon nähtävyydet, nähtävää Salossa, nähtävyydet, historiaa, muinaisjäännökset, linnanrauniot, uimapaikat, grillauspaikat, Varsinais-Suomi, Etelä-Suomi, Raasepori, Koski tl, Marttila, luolat, kalliot, joet, järvet, luontopolut, Lohja, kaivokset, kaivos, kiipeily, näköala,
1582
post-template-default,single,single-post,postid-1582,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode_grid_1200,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Orijärven kuparikaivos

Orijärven kuparikaivos

Kaivoksen maksimisyvyys 34 m, keskisyvyys 11,55 m.

Orijärven kuparikaivos oli Suomen ensimmäinen kuparikaivos joka perustettiin vuonna 1757 kun Orijärveltä löydettiin kupariensiintymä.

Historiansa aikana, vuosina 1758 – 1958, kaivoksella oli monta omistajaa mm. Fiskarsin ruukki, The Finnish American Mining Company, Oy Vuorikaivos, Orijärvi Gruvaktiebolag ja viimeisenä Outokumpu Oyj.

“Vuonna 1757 Kiskon kaakkoiskulmassa olevan Orijärven Isotalon rusthollin isäntä Juhana Iisakinpoika oli tehnyt kuparilöydön maallaan Orijärven pohjoispuolella. Sovittuaan löytäjän kanssa ryhtyi vuorivouti J. A. Liljeqvist jo seuraavana vuonna louhimaan sitä, ensin yksin, sitten yhdessä muiden kanssa.

Saaren Taika - Aidosti ekologista! Saaren Taikaa myyvät ihanat pienet liikkeet ja yrittäjät, joilta saat asiantuntemusta tuotteille sekä henkilökohtaista palvelua, löydät heidät tästä linkistä: www.saarentaika.com/jalleenmyyjat Verkkokaupat on merkattu sinisellä, voit ostaa koko Suomen alueelta!

Vuonna 1764 hankki Kosken, Fiskarsin ja Antskogin ruukkien omistaja Robert Finlay itselleen lähes puolet osakkeista. Kun Finlayn ruukit vuonna 1783 joutuivat tukkukauppias Bengt Magnus Björkmanille, osti tämä samana vuonna loputkin Orijärven osakkeista. Toiminta oli vilkkainta von Julinin suvun aikana 1800-luvulla. Fiskars oli aikanaan Suomen suurin yritys. Orijärven kaivos hiljeni malmin ehtyessä 1800-luvun lopulla.

Kaivos vaihtoi monta kertaa omistajaa, mutta taloudelliset tulokset jäivät laihoiksi.”

Itse kaivosalue oli aidattu ja pääsy sinne oli kielletty.

 

Kaivoksen ollessa toiminnassa, sieltä pumpattiin vettä koko ajan pois. Ensin käsipelillä, sitten hevosten avulla ja lopulta tuulivoimalla.

 

 

Kaivoksen vanhoista rakennuksista ei ole paljoa jäljellä, vuonna 1930 valmistunut nostotorni on yksi jäljelle jäänyt.

 

 

Orijärven viimeinen jäljellä oleva torppa.

 

 

Orijärven kartano jonka nykyinen omistaja on helsinkiläinen pankkiiri P. Mölsä, joka osti kartanon ja noin 260 hehtaaria sen maita Orijärvi OY:ltä.

 

 

Vanhaa rakennuksistoa on jonkun verran näkyvillä kivijalkoina, bloggauksen lopussa olevassa Heidi Grahnin PDF-tiedostossa on vanhoja kuvia mistä nämä rakennukset näkyvät vielä kun ovat seisoneet ehjänä paikoillaan, suosittelen lämpimästi lukemaan sen, siinä on paljon tietoa kaivoksesta ja sen historiasta sekä rakennuksista, että kaivoksen omistajista.

 

 

Orijärven kartanon tarkkaa rakentamisajankohtaa ei tiedetä, mutta tyylillisesti se on 1700 lukulainen herraskartano.

Kartanolle vievän tien alussa on pehtoorin asunto. Kartanopiha on yksityisaluetta.

 

 

1911 rakennettu Uusi Porttitalo.

 

 

Vastapäätä Uutta Porttitaloa on John Julinin 1839 Orijärven kaivokselle rakennuttama ruutikellari.

 

 

Orijärven kaivosyhdyskunnan 1907 valmistunut työväentalo.

 

 

Rikastamon rauniot. Rikastamo purettiin 1950-luvulla Outokumpu Oyn lopetettua kaivostoiminnan Orijärvellä.

 

 

Kaivoksen rikastushiekka-alueelta on kulkeutunut suuria määriä erityisesti sinkkiä, kuparia ja lyijyä Ori- ja Määrjärveen.

Turun yliopiston tutkimuksessa on havaittu, että Orijärvestä ovat vapaassa vedessä elävät piilevät kadonneet kokonaan metallikuormituksen myötä. Lisäksi osa pintasedimentissä olevista piilevistä on epämuodostuneita.

 

 


 

Kaivoksen ympäristö on jännittävä tutkimuspaikka perheen pienimmille, alueelta voi löytää kasoittain “kultaa” ja muita metalleja 😉

 

 

Suosittelen lukemaan PDF:n Kuparin hohtoinen ruukinmaisema-Kuparin kyydissä Orijärven kaivokselta Kärkelän ja Kosken ruukeille, Heidi Grahn 2013

Kartta Orijärven kaivosyhdyskunta
Lähteet: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

2 Comments
 • Joona
  Posted at 14:20h, 16 heinäkuun

  Tästä artikkelista, joka on muuten hyvä, saa kuvan että alueelle saisi mennä, mutta kaivosalueelle meno on lailla kielletty. Artikkelin lukijoiden on hyvä tiedostaa että kaivosalueilla, oli kyseessä sitten käytöstä poistettu tai vielä toimiva, on liikkuminen kielletty (jo pelkästään turvallisuussyistä). Jokamiehenoikeus ei tee kaivoslakiin poikkeusta. Toisaalta lapsen onkiminen pettäneestä kaivoskuopasta, tai sortuneesta jätekivikasasta voi olla jännä kokemus.

  Mutta siis ihan oikesti ÄLKÄÄ MENKÖ KAIVOSALUEELLE ILMAN LUPAAA! Tälle tai millekään muulle Kaivosalueelle.

  • Johanna
   Posted at 21:13h, 16 heinäkuun

   Kiitos kommentista 🙂 Kaivosalue kielletyltä osin on aidattu eikä sinne ole menemistä, alueen halki kulkee tie jota käyttää yleinen liikenne ihan päivittäin, monet artikkelin rakennuksista sijaitsee ihan yleisen tien varrella, samaten rikastamon rauniot, ja niitä voi vapaasti kuvata ja katsella tieltä jos haluaa. Itse kaivosalueelle ei saa missään nimessä mennä, eikä se ole suositeltavaakaan, kuten kirjoititkin, sillä täällä Salon alueella on jo sattunut kaksi kaivos sortumaa eikä ole mahdotonta, että näiden vahojen kaivosten alueella sattuu niitä lisää.