Näe ja koe! Ilmaisia seikkailuja koko perheelle! | Koskensaaren naulatehdas
Näe ja koe.fi - Salolainen seikkailusivusto, näe ja koe ilmaista jännää Salon alueella ja lähimailla
Salo, Turku, Lieto, Kaarina, matkailu, retkeily, vapaa-aika, harrastukset, ulkoilu, matkailusivusto, retkeilusivusto, ulkoilusivusto, tekemistä, näe ja koe, näejakoe.fi, näejakoe, näe ja koe.fi, Salon luonto, Salon ulkoilu, Salon nähtävyydet, nähtävää Salossa, nähtävyydet, historiaa, muinaisjäännökset, linnanrauniot, uimapaikat, grillauspaikat, Varsinais-Suomi, Etelä-Suomi, Raasepori, Koski tl, Marttila, luolat, kalliot, joet, järvet, luontopolut, Lohja, kaivokset, kaivos, kiipeily, näköala,
3693
post-template-default,single,single-post,postid-3693,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode_grid_1200,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Koskensaaren naulatehdas

Koskensaaren naulatehdas

Petäjävedellä Keski-Suomessa sijaitsee vaiettu kulttuuriaarre, Koskensaaren naulatehdas.

Kauniissa historiallisessa ruukkimiljöössä sijaitsee mm. Eliel Saarisen suunnittelema Pytinki, eli tehtaanpatruunan komea huvila.

Aluella sijaitsevat kauniit rakennukset huokuvat vanhanajan tehdasmiljöön tunnelmaa.

Saaren Taika - Aidosti ekologista! Saaren Taikaa myyvät ihanat pienet liikkeet ja yrittäjät, joilta saat asiantuntemusta tuotteille sekä henkilökohtaista palvelua, löydät heidät tästä linkistä: www.saarentaika.com/jalleenmyyjat Verkkokaupat on merkattu sinisellä, voit ostaa koko Suomen alueelta!

Huvilan pihasta löytyy luonnonkivistä kivetty uima-allas, jonne johdetaan vettä viereisestä järvestä pientä jokea pitkin padon avulla.

Osa tehdasmiljöön rakennuksista on jo hylättynä, mutta osa rakennuksista on edelleen käytössä. Pytingissä järjestetään nykyisin juhlia ja edustustilaisuuksia.

Asuntojen tavarat ovat kuin jääneet niille sijoilleen kun automaation myötä työpaikat pikkuhiljaa vähenivät nykyiseen pariin kymmeneen.

Tehtaassa työskentelee edelleen vanhojen työntekijöiden jälkeläisiä, jotkut naulatehtaan työntekijöistä on täällä töissä jo neljännessä polvessa.

Petäjäveden Kintaudella sijaitseva naulatehdas on Keski-Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut teollisuuslaitos, jonka rakentaminen alkoi vuonna 1850. Samalta ajalta on myös alueen vanhin rakennus Helmi, jossa tehtaan johtaja asui.

Helmi

Ensin harkkohyttinä toiminut tehdas toimi myöhemmin myös puun- ja tervanjalostuksessa, lisäksi paikalla on ollut saha, puusepänverstas ja laatikotehdas.

Harkkohytti nimitystä käytettiin raudansulattamis- ja tervanpolttolaitoksista

Harkkohytissä rauta ei sula, joten hiili ei liukene raakarautaan, ja pelkistämisen tuloksena saadaan hyvin vähähiilistä kankirautaa, joka on sitkeää ja helposti taottavaa.

Naulojen valmistus alkoi vuonna 1860 ja rautaruukin raudanvalmistus päättyi vuonna 1897.

Naulatehdas työllisti parhaimmillaan 120 työntekijää joista suurin osa asui tehtaan alueella. Enimmillään alueella asui 70 perhettä ja elämä alueella oli tarinoiden mukaan niin villiä, että pappikin kiersi alueen kaukaa 😀

Koskensaaren energiantuotannosta vastasi edelleenkin toiminnassa oleva vesivoimalaitos, jonne vesi johdetaan viereisestä järvestä 700 metriä pitkällä puuputkella.

Hyökytorni

Tehtaan työläiset käyttivät vuotavaa putkea joskus suihkunaan ja hakivat siitä pesuvettä 🙂

Koskensaaren maalaistalot tuottivat ruuan ja tehtaan alueella oli työläisille oma pankki ja kauppa.

Paakari on tehtaan entinen leipomo, nykyään asuinkäytössä.

 

Työntekijöiden seurahuone, myös nykyään asuinkäytössä.

 

Alueella sijaitsee myös muita kuuluisien arkkitehtien töitä, kuten Väinö Vähäkallion suunnittelema Siperia, kahden paritalon kokonaisuus.

Sijainti: Naulatehtaantie 2 Petäjävesi

Lähteet: https://fi.wikipedia.org/wiki/Masuuni

http://www.petajavesi.fi/index.php/historia-kuntainfo-153

https://fi.wikipedia.org/wiki/Koskensaaren_naulatehdas

http://yle.fi/uutiset/salaperainen_naulatehdas_on_hammastyttava_kulttuuriaarre__katso_kuvat/8099840

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hytti_(laitos)

No Comments

Vastaa