Näe ja koe! Ilmaisia seikkailuja koko perheelle! | Varikattilanmäen muinaisranta
Näe ja koe.fi - Salolainen seikkailusivusto, näe ja koe ilmaista jännää Salon alueella ja lähimailla
Salo, Turku, Lieto, Kaarina, matkailu, retkeily, vapaa-aika, harrastukset, ulkoilu, matkailusivusto, retkeilusivusto, ulkoilusivusto, tekemistä, näe ja koe, näejakoe.fi, näejakoe, näe ja koe.fi, Salon luonto, Salon ulkoilu, Salon nähtävyydet, nähtävää Salossa, nähtävyydet, historiaa, muinaisjäännökset, linnanrauniot, uimapaikat, grillauspaikat, Varsinais-Suomi, Etelä-Suomi, Raasepori, Koski tl, Marttila, luolat, kalliot, joet, järvet, luontopolut, Lohja, kaivokset, kaivos, kiipeily, näköala,
3340
post-template-default,single,single-post,postid-3340,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode_grid_1200,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Varikattilanmäen muinaisranta

Varikattilanmäen muinaisranta

Aivan Lehmijärven kupeessa Varikattilanmäellä sijaitsee yksi alueen huomattavimmista muinaisrannoista.
Noin hehtaarin kokoinen pyöristyneiden kivien muodostama pirunpelto kallion juurella on näyttävä.
Muinaisrannalle, eli pirunpellolle pääsee kun jättää auton Salon uimarannan parkkialueelle Lehmirannantien päästä oikealle ja palaa jalkaisin takaisin asfalttitietä kunnes pieni metsätie kääntyy tieltä oikealle. Tästä kohtaa voi lähteä suoraan metsään tien vasemmalle puolen eli pois päin järvestä.
Metsässä näkyi metsäkoneen jättämät urat joita pitkin voi nousta syvemmälle metsään ja ylemmäs maastoon.
Kivikkoisesta maastosta voi jo arvata, että jääkauden lopulla jäämassojen reuna on viipynyt tällä alueella pitkään.
Ennen mäen lakea kannattaa lähteä kaartamaan vasemmalle hiukan ryteikköisen kuusimetsän halki ja seuraava kallio pitäisi alkaa jo kohta näkymäänkin.
Jostakin kohtaa asfalttitieltä tulee ilmeisesti sinisin nauhoin opastettu polku, mutta itse en tätä polkua löytänyt kuin vasta takastullessa ja se oli paikoin niin vetinen, että päätin kulkea omia reittejäni.
Pian saavut Varikattilanmäelle, suurelle, alueelle tunnusomaisen sileälle kalliolle jonka huippu on noin 93 metriä merenpinnan yläpuolella.
Kallion laelta näkyy Lehmijärvi.
Kulje kallion toiseen päähän kaartaen hiukan oikealle.
Kun näet tämän väkkärän männyn olet oikeassa suunnassa.
Männyn läheltä meneekin sinisin nauhoin merkitty polku jota seuraamalla pääset pirunpellolle.
Jatka merkkien osoittamaan suuntaan ja pian näet ensimmäisen osan pirunpellosta.
Ensimmäinen osa on pirunpelloksi pienehkö kivikasa, lähestulkoon hiidenkiukaan oloinen sisältäen kuopan, kivikasan sekä mitä ilmeisemmin nykyihmisen rakentaman “tulipesän”.
Jatka kävelyä kivikasan suuntaan ja pääset suuremmalle muinaisrannalle joka tuntuu jatkuvan ja jatkuvan lähes loputtomiin!
Entisenä runosmäkeläisenä väitän, että tämä pirunpelto on Varsinais-Suomen näyttävimmäksi pirunpelloksi kutsuttua Runosmäen pirunpeltoakin (koko noin 100x50m) suurempi ja näyttävämpi.
Aluetta oli mahdotonta saada mahtumaan yhteen kuvaan vaikka mukana olikin 14mm laajakuvaobjektiivi.
Muinaisranta kohoili ja laskeutui ja tuntui kun se olisi jatkunut lähes loputtomiin. Metsän reuna kyllä siinsi toisessa päässä, mutta sinne tuntui olevan loputon matka taiteilla sammaleen liukastamille kivenmuhkuroilla.
Kävelin pirunpellon toiseen päähän asti ja laitoin kännykästä GPS:n päälle ja mittasin pirunpellon pituuden. Aivan suorassa linjassa muinaisranta ei kulje, mutta koitin mitata niin suoraan kuin vaan pystyin. Sain sen pituudeksi 180 metriä, leveyttä en mitannut, mutta arvelisin sen olevan leveimmästä kohdin liki 100 metriä.
Pirunpelto jatkuu toki sammaleen ja maa-aineksen alla vielä useita metrejä pidemmällekin, tämän tuntee kun kävelee pirunpellon reunamilla ja sammalleen alla on selvästi samanlaista kivikkoa.
Paikka on kyllä todella vaikuttavan näköinen, itse en ole näin suurta muinaisrantaa aikaisemmin nähnyt ja ihmetyttää, ettei tästä paikasta löytynyt juurikaan tietoa eikä kuvia.
Sijainti: Lehmirannantie 77 kohdilla Salossa

Lähteet: http://tupa.gtk.fi/kartta/maaperakartta20/mps_202107.pdf

https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjQv-343dPJAhXpnXIKHUhsBmcQFgghMAE&url=https%3A%2F%2Fopenbiomi.files.wordpress.com%2F2012%2F05%2Fpernic3b6nseudun-geologisesti-merkittc3a4vic3a4-kallio.doc&usg=AFQjCNEBvtmxhh_fNF9MjUhWBDqm9rljmQ&sig2=A4IxcJL2y4JsftWHztqSkQ&bvm=bv.109395566,d.bGQ

http://luolamiehenblogi.blogspot.fi/2009/12/runosmaen-pirunpelto-turku.html

No Comments

Vastaa